Duurzaam kantoor

Duurzame kantoren zijn een hot topic. Duurzaamheid houdt in dat men, ook voor de komende generaties, een schone, groene en prettige leefomgeving wil behouden om zo in de levensbehoeften te voorzien. Thuis denken we steeds vaker na over milieubesparing. Sta ik te lang onder de douche? Moet ik mijn afval scheiden? Maar niet alleen thuis is duurzaamheid belangrijk. Wat dacht u bijvoorbeeld van het kantoor? Iedere milieubewuste bijdrage telt en dus ook de maatschappelijke bijdrage op kantoor. In deze blog geven we u een aantal tips om het kantoor ‘groener’ te maken! 

Minimaal één plant in iedere werkruimte 

Met het ‘groener’ maken van uw kantoor, bedoelen we het letterlijk en figuurlijk. Planten zorgen niet alleen voor meer zuurstof in de lucht, maar ook voor het broodnodige groen in de werkruimte. Zorg dat er in alle werkruimtes minimaal 1 plant aanwezig is. Maak deze zichtbaar voor iedereen. Planten geven namelijk een rustgevend gevoel en stimuleren het brein. 

Hergebruik 

Bespaar op herhaalaankopen en ga voor herbruikbare artikelen. Waarom zou u een flipover gebruiken waarvan het papier telkens wordt weggegooid, als u ook een whiteboard kan gebruiken waar u eindeloos op schrijft? Probeer eerst kantoormeubelen te repareren voordat u ze meteen vervangt. In de meeste gevallen is het nog wel te repareren. 

Recycle gebruikt meubilair 

Bent u toe aan nieuw kantoormeubilair? Geef uw oude bureau’s en stoelen dan een nieuw leven, mits deze bruikbaar zijn. Denk bijvoorbeeld aan uw medewerkers die steeds vaker thuis moeten werken. Tweedehands kantoormeubelen zijn heel goed geschikt om uw thuiskantoor in te richten! 

Duurzaam eten en drinken  

Een eenvoudige manier om te verduurzamen op kantoor is het evalueren van het eten en drinken. Er wordt dagelijks ontzettend veel geconsumeerd op de werkvloer. Gebruik ook dit moment van de werkdag om te verduurzamen. Hieronder een aantal tips; 

  • Maak de overstap naar fairtrade merken koffie & thee 
  • Voorkom het gebruik van wegwerp plastic en zorg voor herbruikbaar servies. Er zijn tegenwoordig ook duurzame koffiebekers van FSC-papier, die volledig afbreekbaar zijn. 
  • Probeer zo veel mogelijk biologische producten te consumeren op de werkvloer. 
  • Voorkom voedselverspilling! Let op de houdbaarheidsdatum van producten en gooi niet zomaar producten weg. 
  • Stimuleer uw medewerkers op zoveel mogelijk eten mee te nemen in plaats van eten te bestellen. Maak bijvoorbeeld de afspraak dat jullie gezamenlijk 1 keer in de zoveel tijd eten gaan bestellen. 

Klimaatvriendelijk reizen naar werk 

Stimuleer uw medewerkers om op de fiets naar kantoor te komen. Wanneer uw medewerkers met de auto of het openbaar vervoer reizen wordt het milieu belast vanwege de brandstof. Uiteraard is dit niet voor iedereen mogelijk, maar het is in ieder geval wel belangrijk dat medewerkers die wel de mogelijkheid hebben worden gestimuleerd. Geef daarnaast uw medewerkers ook de mogelijkheid om vanuit huis te werken.